
Dahilde İşleme İzin Belgesi
Dahilde işleme izin belgesi veya kısaca DİİB, bir ihracat teşvik belgesidir. DİİB, ihracat yapan imalatçılara, ürünlerin imalatında kullanmak için ithal ettikleri ham maddeler hakkında çeşitli avantajlardan ve ayrıcalıklardan faydalanma imkanı verir. Dahilde işleme izin belgesi alan firmalar, Dahilde İşleme Rejimi veya kısaca DİR olarak adlandırılır.
Dahilde İşleme İzin Belgesinin Amacı Nedir?
Dahilde işleme izin belgesinin amacı; ihracatçıların girdi maliyetlerini azaltarak ihracatı arttırmak ve ihraç ürünlere uluslararası arenada rekabet gücü kazandırmaktır. Dahilde işleme izin belgesi alarak dahilde işleme rejimi olma özelliği taşıyan ihracatçılar; yurt içinden temin edilmesi çok maliyetli olan, hiç temin edilemeyen veya üretimi ve kalitesi yetersiz olan malzemeleri gümrük vergisinden muaf olarak yurt dışından getirtebilir.
Dahilde İşleme İzin Belgesine Kimler Başvurabilir?
Serbest bölgeler hariç Türkiye Gümrük Bölgesi’nde yer alan tüm yerleşik firmalar dahilde işleme izin belgesine başvurabilir. Belgenin sağlayacağı teşviklerden yararlanma süresi, başvuruya konu olan ham maddenin işlenme süreci çerçevesinde farklılık göstermektedir. Başvuru yapmak isteyen firmaların öncelikle elektronik imza edinmesi gerekir. Zira dahilde işleme belgesi, Gümrük Müdürlükleri elektronik sisteminde görünecek ve Gümrük Vergisi, KDV ve Kaynak Kullanımı Destek Fonu(KKDF) ödemeden ham madde, ambalaj malzemeleri ve yardımcı madde ithalatı yapılmasını sağlayacaktır. İhracatçılar için önemli bir mevzuat olan bu belgeye başvuru yaparken firmamızdan yardım alarak hızlı ve sorunsuz bir başvuru süreci geçirebilirsiniz.
Dahilde İşleme İzin Belgesine Başvurmak İçin Gereken Belgeler
DİİB başvurusu yapmak için hazırlamanız gereken belgeler aşağıdaki gibidir:
- Yetki belgesi
- Başvuru formu
- İmza sirküleri
- Kapasite raporu
- Ticaret sicil gazetesi
Bu belgeleri tamamladıktan sonra Ticaret Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’ne teslim ederek başvuru sürecinizi başlatabilirsiniz. Başvuru sürecinizi en doğru şekilde yürütmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Dahilde İşleme Tedbirleri
Dahilde işleme rejimleri için iki farklı işleme tedbiri uygulanır: Şartlı Muafiyet ve Geri Ödeme Sistemi. Bu tedbirleri aşağıdaki gibi açıklayabiliriz:
- Şartlı Muafiyet Sistemi: DİİB kapsamında ihraç edilecek ürünlerin üretiminde kullanılmak üzere ithal edilen ve serbest dolaşımda bulunmayan ham madde, ambalaj ürünü veya yardımcı malzemelerin ithalatı sırasında ödenmesi gereken vergiler teminata bağlanır. İmalatçı, ithal malzemelerle ürettiği ürünleri ihraç ettiğinde, alınan teminat iade edilir.
- Geri Ödeme Sistemi: DİİB kapsamında ihraç edilecek ürünlerin üretiminde kullanılmak üzere ithal edilen ve serbest dolaşıma giren ham madde, ambalaj ürünü veya yardımcı malzemelerden elde edilen işlem görmüş ürünün ihraç edilmesi halinde ithalat esnasında alınan verginin geri ödenmesidir.
Dahilde İşleme İzin Belgesi Almanın Avantajları
2006/12 sayılı Dahilde işleme Rejimi Tebliği ışığında düzenlenen Dahilde İşleme İzin Belgesi, belge sahibi ihracatçılara aşağıdaki avantajları sağlar:
- Ticaret politikası önlemlerinden muaf olma
- Vergi, KKDF, resim ve harç istisnası
- KDV, ÖTV, gümrük vergisi gibi vergilerden ve fonlardan muaf olma
- İthalat sırasında alınması gereken vergilere ilişkin teminat indirimi
- İhracat haricinde yurt içi satış ve teslimler
- Ödenmiş vergileri geri alma olanağı
Dahil İşleme İzin Belgesi Kapsamında İthaline İzin Verilen Eşyalar
DİİB sahibi işletmelerin ithalinde teşvik ve ayrıcalıklardan yararlanabileceği eşya listesi aşağıdaki gibidir:
- Kıymetli maden ve eşyalar
- Tekstil sektöründe kullanılan; düğme, etiket, fermuar, çıtçıt, kurdele, askı, şerit gibi yardımcı malzemeler
- Görünüşü veya satış kalitesi iyileştirilecek; yeniden satış ve yeniden dağıtım için hazır hale getirilecek eşyalar
- Montaj, kurulum ve birleşme gibi işlemlerden geçerek ithal edilecek eşyalar
- Yenilenmeye yönelik tamir, boyama, elden geçirme ve yeniden ayarlama işlemi görecek olan eşyalar
- Asorti edilecek, baskı işlemi uygulanacak, etiketlenecek, ambalajlanacak, fiziksel boyutu değişecek, kabuğundan ayrılacak veya kavrulacak olan eşyalar
- Kesme çiçek yetiştirmek üzere ithal edilen fideler
- Kesilmiş sac elde edip ihraç etmek üzere rulo saçlar
- Çivi ve tel ihraç etmek üzere ithal edilen filmaşinler
Dahilde işleme izin belgesi alarak bu belgenin sağladığı tüm ayrıcalıklardan faydalanmak istiyorsanız, başvuru sürecini profesyonel ekibimize emanet edebilirsiniz.
Dahilde İşleme İzin Belgesini Nasıl Alırım?

Teşvik Tutarını Hesaplayalım
Uzmanlarımız geçmişe dönük ve güncel teşvikleri hesaplayarak, kanuna uygun maksimum teşvikten faydalanmanızı sağlar.

Sizi Bilgilendirelim
Ücretsiz olarak teşvik tutarınızı hesapladıktan sonra uzman ekibimiz sizinle iletişime geçer.

Paranız Cebinizde Kalsın!
Yararlanabileceğiniz teşvik tutarınızı öğrendikten sonra firmamızla teşvik danışmanlık sözleşmesi imzalayarak hemen tasarruf etmeye başlayın!