
Yabancı Çalışma İzni
Yabancı uyruklu kişilere Türkiye’de çalışma ve ikamet etme hakkı veren çalışma izni belgesi; Türkiye’de çalışmak, yaşamak ve kalıcı olabilmek için mecburidir. Türkiye’de çalışmak istediğiniz sektör ve yapmak istediğiniz iş ne olursa olsun; çalışmak istediğiniz iş yeri üzerinden Yabancı Çalışma İzni almanız gerekmektedir. Çalışma izni başvuru sürecinizde profesyonel kadromuzdan yardım alarak işlemlerinizi hızlıca ve kolayca tamamlayabilirsiniz.
Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
Hayalinizdeki işi Türkiye’de buldunuz ama yasal prosedür hakkında bilginiz yoksa veya işletmeniz için en ideal personelin yabancı uyruklu bir birey olduğunu düşünüyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Siz işinize odaklanırken 1998 yılından beri danışmanlık hizmeti veren ve tüm yasal prosedüre hakim olan deneyimli danışman kadromuz hem zamandan hem de paradan tasarruf etmenizi sağlasın!
Çalışma izni başvurusu yapmak için öncelikle yabancı çalışma izni için gerekli evrakların hazırlanması gerekir. Bu evraklar, yabancı uyruklu birey ve işveren tarafından temin edilmelidir. Çalışma izni için gereken belgeleri aşağıdaki başlıklarda tüm detayları ile bulabilirsiniz.
İlk Defa Başvuracak Yabancı Uyruklu Kişiler İçin Gerekli Belgeler
Türkiye’de çalışmak için ilk defa başvuru yapılırken süreç doğru yönetilirse çalışma izni kaç günde çıkar sorusunun cevabı genellikle 30 gündür. Başvuru sırasında sunulması gerekenler ise şöyle:
- Yüksek öğrenimini Türkiye dışında tamamlayan yabancılar için denklik belgesi
- Bakanlığın gerekli görmesi halinde; yabancı uyruklu bireyin mezuniyet derecesi veya geçici belgesinin noter onaylı tercüme edilmiş örneği
- Pilot olarak görev yapmak isteyen yabancılar için kendi ülkelerinden almış oldukları pilot lisansı
- Sertifikalı turizm işletmelerinde çalışmak isteyen yabancılar için iş sözleşmesinin Türkçe ve yabancı personelin ana dilindeki kopyaları
- MEB’in yetki alanındaki eğitim hizmetlerinde istihdam edilecek olan yabancılar için MEB’den alınacak yeterlilik sertifikası
Yurt İçi Başvurularda İstenen Belgeler
Çalışma iznini uzatarak ülkemizde aralıksız 8 yıl çalışmış olan yabancı uyruklu bireyler, süresiz çalışma izni almak için ise aşağıdaki belgelere ihtiyaç duyar:
- Pasaport fotokopisi
- İş sözleşmesi
- Diploma fotokopisi
- Yeminli tercümanca çevrilmiş referans mektubu(mevcut ise)
- Mevcut çalışma izninin aslı
- Minimum 6 ay geçerli ikamet izni fotokopisi
İşverenin teslim etmesi gereken belgeler:
- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı adresli çalışma izni başvuru başvuru dilekçesi
- İşletmenin geçmiş yıla ait karar zarar ve bilanço tablosu
- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı adresli çalışma izni formu
- Türk Ticaret Sicili Gazetesi
- Faaliyet belgesi
- Şirketin vergi borçlusu olmadığını kanıtlayan belge
- Online başvuru sistemi kullanma yetkisine sahip olan kişinin noter tasdikli vekaletnamesi
Yurt Dışı Başvurularda İstenen Belgeler
Türkiye sınırları dışından çalışma izni başvurusu yapmak isteyen yabancı uyruklu bireylerin hazırlaması gereken belgeler aşağıdaki gibidir:
- Bir adet fotoğraf
- Pasaport aslı
- Resmi iş teklifi veya iş sözleşmesi
- Çalışma izni başvuru formu
İşverenin teslim etmesi gereken belgeler:
- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı adresli çalışma izni başvuru başvuru dilekçesi
- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı adresli çalışma izni formu
- Yeminli tercümanca çevrilmiş iş sözleşmesi
- Yabancı uyruklu personel adayının pasaport kopyası
- Yabancı uyruklu personel adayının eminli tercümanca çevrilmiş diploma kopyası
- Yabancı uyruklu personel adayının yeminli tercümanca çevrilmiş referans mektubu(mevcut ise)
Çalışma İzni Çeşitleri
Çalışma izin belgesi veya muafiyet belgesi olmadan çalışan yabancı uyruklu bireyler ve işverenleri hakkında idari para cezası ve Türkiye’ye süreli giriş yasağı gibi yaptırımlar uygulanır. Türkiye sınırları içinde çalışma izni almak isteyen yabancı ülke vatandaşları; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde yer alan Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü’ne elektronik ortamdan başvuru yapabilir. Yabancı Çalışma İzni, yabancı uyruklu bireyin niteliği ve talepleri doğrultusunda dört farklı türde düzenlenebilir. Çalışma izni türleri aşağıdaki gibidir:
- Süreli Çalışma İzni: Yasal dayanağını 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanununu’ndan alan süreli çalışma izni, belirli bir işte çalışmak şartıyla yabancı uyruklu kişiye en çok bir yıl kadar çalışma izin verilmesidir.
- Süresiz Çalışma İzni: Türkiye Cumhuriyeti’nde uzun dönem ikamet izni ya da minimum sekiz yıl kanuni çalışma izni sahibi olan yabancı uyruklu kişiler, süresiz çalışma iznine başvurabilir.
- Bağımsız Çalışma İzni: Profesyonel meslek sahibi yabancılara, çeşitli kanun ve yönetmeliklerce belirtilen özel şartların sağlanması durumunda bağımsız çalışma izni verilebilir.
- Turkuaz Kart: Bilim insanı, sanatçı ve sporcu gibi özel meslek gurupları ile ülkemizden ev alan veya ülkemize yatırım yapmak isteyen yabancı uyruklu bireylere verilen Turkuaz Kart; süresiz çalışma ve oturma izni almak anlamına geliyor.
Almak veya aldırmak istediğiniz çalışma izni belgesi ne olursa olsun, profesyonel yardım yalnızca bir tık uzağınızda!
Yabancı Çalışma İznini Nasıl Alırım?

Teşvik Tutarını Hesaplayalım
Uzmanlarımız geçmişe dönük ve güncel teşvikleri hesaplayarak, kanuna uygun maksimum teşvikten faydalanmanızı sağlar.

Sizi Bilgilendirelim
Ücretsiz olarak teşvik tutarınızı hesapladıktan sonra uzman ekibimiz sizinle iletişime geçer.

Paranız Cebinizde Kalsın!
Yararlanabileceğiniz teşvik tutarınızı öğrendikten sonra firmamızla teşvik danışmanlık sözleşmesi imzalayarak hemen tasarruf etmeye başlayın!